AİLE HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ

1-İlişki Tiplerinin Sınırlı Sayıda (numerus clausus) Olması: Aile hukukunda, bireylerin kurabileceği ilişkiler sınırlı şekilde kanunda öngörülmüştür. Bireyler ancak bazı ilişkileri kurup kurmamakta serbesttirler.

2-Geniş Ölçüde Emredici Kurallara Dayanma: Gerek aile birliğini ve toplum düzenini, gerekse de aile fertlerini korumak için aile hukukunda emredici kurallara yer verilmiştir.

3-Çocukları ve Zayıfları Koruma: Aile hukuku sadece aileyi değil, çocukları ve vesayet altındaki kişileri de yasal temsilcilerine karşı korumaktadır.

4-Devletin Müdahalesi: Ailenin önemi ve korunmaya değer özelliği itibariyle kamu otoritesinin zorunluluğu söz konusudur. Evlenmenin yetkili memur önünde yapılmasından başlayarak, devletin mutlak butlan sebebiyle evlenmenin feshi davası açabilmesi, evlenme erginliğine erişmemiş olanların hakim kararıyla evlenebilmesi, çocukların korunması için devletin mahkemeler ve vesayet organları aracılığıyla müdahalede bulunması vs. kamu otoritesinin örneklerini teşkil eder.

Şekle Bağlılık: Aile ilişkilerinin kurulması ve sona ermesi birtakım şekli kurallara tabi tutulmuştur. Örneğin TMK m.141:

Evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip iki tanığın önünde açık olarak yapılır. Ancak, tören evleneceklerin istemi üzerine evlendirme memurunun uygun bulacağı diğer yerlerde de yapılabilir.

5-Hakimin Takdir Yetkisi: Eşlerin, evlilik hayatı süresince yükümlülükleri büyük oranda belli ise de, bu yükümlülüklerin içeriği net değildir. Burada hakimin takdir yetkisi devreye girer. Hakim, her somut olayda ana-babanın çocuğa karşı olan yükümlülüklerini ayrı olarak değerlendirecek, takdir hakkına dayanarak en uygun çözüm ve yöntemi bulacaktır.

Benzer yazılar