MİRAS ORTAKLIĞINA TEMSİLCİ ATANMASI DAVASI

Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Nedir?

Miras ortaklığına temsilci atanması, birden çok mirasçının bulunması durumunda, mirasın geçmesi anından paylaşılma evresinin bitimine kadar mirasçılar arasında terekedeki tüm hak ve borçları ihtiva eden ortaklığı yönetmek için bir temsilci atanmasıdır.

Temsilcinin Görevleri

Yönetimle ilgili bir defter tutar. Tuttuğu bu defteri Sulh Hukuk Hakimliğine teslim eder. Sulh Hukuk Hakimi bu defterin onaylı bir örneğini mirasçılara tebliğ eder. Mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemesine itiraz hakları; Sulh Hukuk Hakiminin bu defterin onaylı bir örneğini mirasçılara tebliğinden itibaren 7 içindedir.

Temsilcinin, yönetimle ilgili hesabı, her üç ayda bir mirasçılara ve sulh hukuk hakimine vermesi diğer görevlerinden biridir.

Temsilci atanması kararı, mirasçılardan herhangi birinin başvurusu üzerine; sulh hukuk mahkemesince verilir.

Temsilcinin yetkisi:

  • Sulh hukuk mahkemesinin vereceği kararda belirtilir.
  • Yetki sınırlı da olabilir, geniş de olabilir.

Mirasçılardan birinin dava açması yeterlidir. Ancak davanın devam edebilmesi için diğer ortakların onayının alınması veya miras şirketine atanacak temsilci aracılığı ile dava devam eder.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olup, yetkili mahkeme ise murisin son yerleşim yeri mahkemesidir. Söz konusu yetki kesindir.

MEVZUAT:

Türk Medeni Kanunu

I. Miras ortaklığı

Madde 640- Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.

Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.

Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.

Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.

Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin  alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

Benzer yazılar