ANLAŞMALI BOŞANMA

Anlaşmalı Boşanmanın Niteliği ve Şartları

TMK 166/2,3 de ‘’ Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı  hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.’’

Denmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere:

  • Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması
  • Eşlerin birlikte veya diğer eşin davayı kabul etmesi halinde

Evliliğin temelinden sarsıldığı varsayılır.

Bununla birlikte boşanma kararı verilebilmesi için:

  • Hakim, tarafları bizati olarak dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklanmasına kanaat getirmesi
  • Boşanmanın mali sonuçlarıyla çocukların durumu koşunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi makul görmesi şarttır.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesinin diğer durumu da hakimin tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önüne alarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yaptığı takdirde, taraflar bunu kabul etmezlerse (anlaşmalı) boşanma kararı verilemez. Bununla birlikte evlilik birliği temelden sarsılmışsa boşanma kararı verilebilir.

Anlaşmalı boşanma davasında temyiz halinde dava çekişmeli boşanma olarak devam eder.

Bazı Yargıtay Kararları’ nın Özü

  • Anlaşmalı boşanma kararı kesinleştikten sonra artık boşanmanın mali sonuçları hakkında istekte bulunulamayacağı gibi kesinleşme tarihi öncesinde açılan fer’i isteklere dair davalar da konusuz kalır.
  • Anlaşmalı boşanmanın kesinleşmesi ile istenebilecek tef nafaka çocuklar için iştirak nafakasıdır.
  • Sınırlı ehliyetsiz olan davacı, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarını yasal temsilcisinin rızası olmadan kullanabilir
  • Boşanan eşlerin kişisel eşya ve ziynetlere dair talepleri boşanmanın ferisi niteliğinde değildir. Bu nedenle, anlaşmalı boşanma protokolünün söz konusu maddeleri içermesi gerekmez.

Benzer yazılar